Μόνωση,ταράτσας, Θερμομόνωση
  Μόνωση ταράτσας: τα ημίμετρα και οι ολοκληρωμένες λύσεις
  Θερμοπλαστική NEA

  Υπάρχει μια συνήθως δυσνόητη φράση που σίγουρα θα έχετε ακούσει, αν αναζητάτε λύση για τη μόνωση της ταράτσας σας: “Μόνωση ανεστραμμένου δώματος”. Τί όμως πραγματικά σημαίνει και πώς μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα κάτι τέτοιο; Η ταράτσα είναι ένα από τα πλέον ευάλωτα σημεία μίας δομής. Το μόνο σημείο που δέχεται όλες τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών, από την ακραία συστολή και διαστολή, μέχρι και τη διάβρωση λόγω της βροχής και του χιονιού. Όμως, η συνεχής έκθεσή της ταράτσας στις εναλλαγές της θερμοκρασίας και των συνθηκών δεν είναι αποκλειστικά το μοναδικό πρόβλημα, με τις όποιες σημαντικές επιπτώσεις του.

  Ένας ακόμη λόγος, ο οποίος καθιστά την ταράτσα ως το πλέον ευάλωτο σημείο ενός κτηρίου είναι και αυτός των ενεργειακών απωλειών. Η εκτεταμένη οριζόντια επιφάνεια στο υψηλότερο σημείο, οπού και συγκεντρώνεται ο θερμός αέρας, αποτελεί μέγιστο πρόβλημα διαφυγής θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ, κατά τους θερινούς, η συνεχής έκθεσή της στις κάθετες ακτίνες του ήλιου “πυρακτώνουν” το υλικό και θερμαίνουν τον εσωτερικό χώρο, απαιτώντας περισσότερη ενέργεια για την ψύξη του.

  Η μόνη λύση στο σύνολο αυτών των προβλημάτων είναι η συνολική αντιμετώπισή τους με την ολοκληρωμένη μόνωση ανεστραμμένου δώματος. Με τη σωστή εργασία και τα κατάλληλα υλικά, το ευάλωτο αυτό σημείο μπορεί να πάψει να αποτελεί πληγή τόσο για τη δομή του κτηρίου και την ενεργειακή κατασπατάληση πόρων, όσο και για την τσέπη των ενοίκων ως προς το κόστος της φθοράς, αλλά και της ενεργειακής κατανάλωσης.

   

  Τί σημαίνει Μόνωση;

  Πολλές φορές, όταν κάποιοι μιλούν για μόνωση, αυτό που ουσιαστικά -και λανθασμένα- εννοούν είναι στεγάνωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ικανό να λύσει ολοκληρωμένα το πρόβλημα. Επιπλέον, το αποτέλεσμα των εργασιών, τις περισσότερες φορές, καθιστά την ταράτσα μη προσβάσιμη και η προσπέλαση της επιφάνειάς της είναι απαγορευτική. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως στη συμβατική μόνωση, το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την προσθήκη μιας επίστρωσης από ασφαλτόπανα, ή άλλα παρόμοια υλικά, που ίσως -αντιμετωπίζοντας μερικώς το θέμα της στεγάνωσης- επιβαρύνουν το ενεργειακό κομμάτι του ζητήματος, καθώς όχι μόνο δεν έχουν επαρκείς συντελεστές θερμοδιαπερατότητας, αλλά παρακρατούν και μεγάλο μέρος της θερμοκρασίας από την έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο, απαιτώντας -εκτός από συχνή συντήρηση- και μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την ψύξη της δομής. Επιπροσθέτως, μία τέτοια συμβατική μόνωση δεν μπορεί να εγγυηθεί αποτελέσματα στην υδατοδιαπερατότητα, καθώς με την παραμικρή φθορά το νερό μπορεί εύκολα να περάσει κάτω από τα υλικά.

  Έτσι πολλοί θα επιλέξουν κάποιου είδους light μόνωσης, με επιστρώσεις κονιαμάτων και ελαφρές πλάκες αφρώδους υλικού διαφόρων χαρακτηριστικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι εγγυημένο λόγω του δύστροπου στην τοποθέτηση υλικού, της σύνθετης διαδικασίας, της πιθανής μη κάλυψης ευάλωτων σημείων της ήδη υπάρχουσας δομής, καθώς και της εύκολης φθοράς του υλικού, είτε από τις καιρικές συνθήκες, είτε λόγω της μικρής δομικής και μηχανικής του αντοχής. Η βατότητα άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις αντενδείκνυται, και η ταράτσα καλό θα ήταν να θεωρείται προσβάσιμη μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα, όσο κι αν μοιάζει δελεαστικό οικονομικά, στην ουσία αποτελεί μια προσωρινή λύση -λόγω του ευάλωτου της κατασκευής- και το κόστος συντήρησης θα είναι πολλαπλάσιο μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης μόνωσης.

   

  Μόνωση ανεστραμμένου δώματος

  Με αυτά τα δεδομένα καταλήγουμε στην επιλογή της μόνωσης ανεστραμμένου δώματος. Αλλά ας εξηγήσουμε ακριβώς τον λόγο για τον οποίο ονομάστηκε έτσι. Στην περίπτωση της ανεστραμμένης μόνωσης, το θερμομονωτικό υλικό βρίσκεται πάνω από εκείνο της στεγάνωσης, προστατεύοντάς το παράλληλα από τις ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας -οι οποίες άλλωστε, σε συνδυασμό με τη UV ακτινοβολία, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των στεγανώσεων, μετά και από την κατ’ επαφή φθορά. Αυτό όμως δεν καθιστά το τελικό αποτέλεσμα προσπελάσιμο. Η τελική επιφάνεια μιας τέτοιας μόνωσης θα πρέπει να καλύπτεται από ένα πλακάκι, το οποίο θα επιτρέπει πλήρως τη βατότητα, προστατεύοντάς παράλληλα όλα τα μέρη της μόνωσης με τον πιο ολοκληρωμένο και πλέον ανθεκτικό τρόπο. Όμως και πάλι υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα: Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι υπερβολικά βαρύ, ξεπερνώντας κατά πολύ την ενδεδειγμένη δυνατότητα επιβάρυνσης παλαιών κυρίως κατασκευών.

   

  Πώς θα πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη λύση;

  Ας σκεφτούμε λοιπόν το πώς θα μπορούσε να είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανεστραμμένης μόνωσης της ταράτσας, και πώς αυτό θα λειτουργούσε με τον καλύτερο τρόπο, προσφέροντας συνολική κάλυψη. Αρχικά θα πρέπει να δούμε την επίστρωση του συνθετικού – συγκολλητικού κονιάματος το οποίο θα πρέπει να έρχεται πλήρως σε επαφή ενισχυτικά με την κάτω στεγανοποιητική στρώση. Έπειτα, θα πρέπει να ακολουθεί ένα εξαιρετικά αποδοτικό υλικό θερμομόνωσης με επαυξημένες ιδιότητες ως προς την υδατοδιαπερατότητα, αλλά και με εξαιρετική αντοχή στη δομική καταπόνηση -ιδανικά λοιπόν μιλάμε για εξηλασμένη πολυστερίνη-, και τέλος, στην επάνω πλευρά, θα πρέπει να υπάρχει ένα συμπαγές πλακάκι, το οποίο θα επιτρέπει τη βατότητα της ταράτσας. Είναι όμως αυτά αρκετά;

  Για να θέτουμε ένα τέτοιο ερώτημα, προφανώς και η απάντηση θα είναι αρνητική. Όπως είδαμε το σύνολο της εφαρμογής θα πρέπει να έχει εξαιρετικά μικρό βάρος, για να καθίσταται ιδανικό ακόμη και στην περίπτωση παλαιότερης δομής. Επιπλέον, θα πρέπει να μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και πάνω από παλιότερα συστήματα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Τέλος -τουλάχιστον ως προς τα πλέον σημαντικά- η συνολική κατασκευή θα πρέπει, με κάποιον τρόπο, να μην έχει ανάγκη από τη δημιουργία θερμογεφυρών, οι οποίες τυπικά μπορούν να ακυρώσουν τη θερμομόνωση μιας αρκετά μεγάλης επιφάνειας της ταράτσας.

  Μόνωση, ταράτσας, Θερμομόνωση

  Η επιλογή του novablok™ xps Terrace

  Λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, θα μπορούσε κάποιος να τα συγκρίνει με τα χαρακτηριστικά  του novablok™ xps Terrace, καθώς και να δει την πιστοποιημένη απόδοσή του. Το novablok Terrace συνδυάζει την άριστη θερμομόνωση με την υψηλή αισθητική, αναβαθμίζοντας τόσο ενεργειακά όσο και οπτικά την οριζόντια επιφάνεια της οροφής, ενώ παράλληλα προσθέτει όλες τις ιδιότητες που συνοδεύουν το όνομα novablok στην αξία και τη λειτουργικότητα του κτηρίου. Η ευκολία και η καινοτομία στον τρόπο εφαρμογής των πλακών novablock terrace καθιστούν βατό και επιπλέον αντιολισθητικό το σύνολο της επιφάνειας, χωρίς να απαιτούν τη δημιουργία διαδρόμων πρόσβασης, ενώ η απουσία θερμογεφυρών εξασφαλίζει την ομοιογενή θερμική θωράκιση, εξαλείφοντας τα σημεία θερμικών απωλειών που σχηματίζονται στις συμβατικές μονώσεις. Τέλος, το ίδιο το υλικό παρουσιάζει εξαιρετική διαστατική σταθερότητα, υψηλή αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες και παγετό, ενώ το μικρό του βάρος το καθιστά ιδανικό ακόμη και για παλιότερες δομές.

  Συμπερασματικά, ο στόχος μας για την αποτελεσματική μόνωση μιας ταράτσας είναι η ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών εξοικονόμησης ενέργειας, η καθολική προστασία της δομής από τα καιρικά φαινόμενα, ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να επηρεάζεται η προσβασιμότητα στην επιφάνεια της ταράτσας και δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται κατά πολύ η ίδια η δομή του κτηρίου.

  ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους Όρους Χρήσης & Προστασίας Δεδομένων.
  captcha

  CONTACT FORM
  I have read and I accept them Terms of Use & Data Protection.
  captcha
  • Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
   ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ
   ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
   ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κουφωμάτων στην Ελλάδα.
  • ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
   ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ (uPVC)
   ΛΕΥΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
   10 χρόνια εγγύησης στα κουφώματα, με αξεπέραστη ποιότητα και λειτουργικότητα.
  ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ
  greeting_dialog_display: show greeting_dialog_delay: '5'