menteses-150
  Μεντεσές και η σημασία της μέγιστης αντοχής
  Θερμοπλαστική NEA

  Ένα από τα σημαντικότερα, και ίσως πιο παραμελημένα σημεία στην κατασκευή και την τοποθέτηση ενός κουφώματος είναι η επιλογή και η ενσωμάτωση των μεντεσέδων. Ο μεντεσές είναι ένα από εκείνα τα σημεία που έχουν ιδιαίτερο και πολλαπλό ρόλο, τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργικότητα ενός κουφώματος. Αυτός είναι που ενώνει το φύλλο του κουφώματος με το τμήμα στην παραστάδα, καθορίζει και επιτρέπει την κίνηση, προσδιορίζει το άνοιγμα, διασφαλίζει τη σταθερότητα σε κάθε σημείο σταματήματος -από την ανάκλιση μέχρι το πλήρες άνοιγμα και το κλείδωμα, καθώς και, στη θέση του κλειδώματος, συνεργάζεται με τον αντίστοιχο μηχανισμό για να διασφαλίσει και την μέγιστη απόδοση των χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων, από τη θερμομόνωση, την ηχομόνωση και τη στεγανώτητα, μέχρι και την αντιδιαρρηκτική προστασία.

  Αλλά ας ξεκινήσουμε κάπως ανορθόδοξα, από το τελευταίο, που ίσως είναι και το πιο απλό στην πράξη του χαρακτηριστικό. Πολλές φορές έχουμε συναντήσει την ορολογία “αντιδιαρρηκτικό κούφωμα”, τί πραγματικά σημαίνει όμως αυτό; Στην ουσία όταν μιλάμε για επίπεδα αντιδιαρρηκτικής προστασίας, αναφερόμαστε σε μία πιστοποίηση η οποία αποκτάται ύστερα από απαιτητικούς ελέγχους που διενεργούνται από έναν αναγνωρισμένο φορέα – ινστιτούτο. Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων, το κούφωμα θα πρέπει να υποβληθεί σε μία σειρά δοκιμασιών και να τις περάσει επιτυχώς -σημειώνοντας και την αντίστοιχη βαθμολογία αντοχής- είτε πρόκειται για απόπειρα μηχανικής παραβίασης με κάποιου είδους μοχλό ή αιχμηρό αντικείμενο, είτε για δομική απόπειρα παραβίασης με τη ρίψη αντικειμένων και την άσκηση πίεσης στη δομή του κουφώματος.

  Κι όσο κι αν αυτό που απασχολεί τους ελέγχους είναι κυρίως η αντοχή του προφίλ, εκείνο που αποτελούσε πάντοτε ένα από πιο ευάλωτα σημεία -ειδικά σε εφαρμογές κουφωμάτων με δυνατότητα ανάκλισης- ήταν η αντοχή του μεντεσέ στις δομικές πιέσεις και στις υψηλές απαιτήσεις λειτουργικότητας. Κι εδώ τίθεται ένα ακόμη σημαντικό θέμα: Όταν κάποιος αναφέρεται στη λειτουργικότητα θα πρέπει να συμπεριλάβει σε αυτή και συγκεκριμένες επιπρόσθετες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια και η ενεργειακή αποδοτικότητα του κουφώματος.

  Ο μεντεσές ως σημείο αιχμής

  Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Το σημείο που ουσιαστικά ενώνει ένα κούφωμα με το σημείο τοποθέτησής του είναι ο ίδιος ο μεντεσές. Αυτός το καθιστά χρηστικό, επιτρέποντάς του να εκτελέσει τις προκαθορισμένες κινήσεις, αλλά παράλληλα διασφαλίζει την ποιότητα εφαρμογής του, καθώς και την σταθερότητά της. Η επιλογή ενός ευάλωτου μεντεσέ θα μπορούσε να ακυρώσει αρκετά από τα πλεονεκτήματα του ίδιου του κουφώματος, και όχι αποκλειστικά και μόνο στον τομέα της αντοχής.  Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας σε ένα ποιοτικό κούφωμα έναν μεντεσέ βαρέος τύπου, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ουσιαστική απόδοσή του.

  Και ακριβώς εκεί βρίσκεται το θέμα. Η επιλογή του κατάλληλου μεντεσέ δεν θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με τον υπολογισμό του συνολικού τελικού βάρους του κάθε φύλλου (μιλώντας πολύ απλοποιημένα, χωρίς να αναλύουμε τύπους μηδενισμού ροπής). Αν η τελική εφαρμογή ζυγίζει ν κιλά, το φαινομενικά επαρκές 2ν, ή ακόμη και το 3ν, δεν είναι ποτέ αρκετό. Προφανώς και θα μπορούσε να είναι τυπικά λειτουργικό, να αντέξει σημαντικές πιέσεις, όμως δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί το σύνολο των λειτουργικών εφαρμογών του κουφώματος.

  menteses-poiotita

  Αντοχή 150kg ανά φύλλο παραθύρου

  Στην Θερμοπλαστική είμαστε οι μοναδικοί που εφαρμόσαμε μεντεσέδες αντοχής 150 κιλών ακόμη και σε συστήματα ανοιγοανακλινόμενων παραθύρων, και αυτό έχει πολλαπλές πρακτικές σημασίες. Μία από τις βασικότερες είναι να απενοχοποιήσουν πλέον τον μεντεσέ από την αντικειμενική κατηγορία του ευάλωτου σημείου, καθώς η επαυξημένη αντοχή του μπορεί να σηκώσει ένα πολύ μεγαλύτερο φορτίο πίεσης. Το κούφωμα θα παραμείνει στη θέση του ακόμη και σε επιβεβαρυμμένες συνθήκες πίεσης, αποτρέποντας την υποχώρησή του.

  Επιπροσθέτως, η εφαρμογή ενός ισχυρού μεντεσέ, μας επιτρέπει να διαχειριστούμε το σύστημα κουφώματος με τον πλέον ολοκληρωμένο τρόπο, καλύπτοντας το σύνολο των απαιτήσεων. Το βάρος δεν είναι πλέον ένας πιεστικός παράγοντας για την επιλογή τόσο του κατάλληλου υαλοπίνακα ως προς το πάχος, την πυκνότητα των υλικών του, αλλά και ως προς το πλήθος και τον τύπο τους. Η εφαρμογή τριπλού υαλοπίνακα, ή ακόμη και μια απαιτητική δομή triplex υαλοπινάκων δεν εντάσσονται πλέον στους προβληματισμούς μας ως κατασκευαστές, για το αν θα μπορούσαν να υποστηριχθούν πρακτικά και ολοκληρωμένα από το τελικό σύστημα, τουλάχιστον ως προς το τελικό βάρος.

   

  Διασφάλιση εφαρμογών

  Επιπλέον όμως, στα κατασκευαστικά και κυρίως στα λειτουργικότητα χαρακτηριστικά του κουφώματος, με τη χρήση ενός ισχυρού μεντεσέ 150 κιλών προστίθεται και η αποσόβηση της πιθανής διακύβευσης της εφαρμοστικής μόνωσης. Η σταθερότητα του φύλλου επιτρέπει την απόλυτη εφαρμογή του με το υπόλοιπο κούφωμα, αποτρέποντας πιθανές μεταβολές κάτω από ακραίες συνθήκες που θα μπορούσαν να συμβούν (πέρα από τη σωστή απόδοση της εφαρμογής του μηχανισμού ασφάλισης κλειδώματος). Με αυτό τον τρόπο, ένα ανοιγοανακλινόμενο κούφωμα θα μπορούσε εύκολα να αντεπεξέλθει σε συνθήκες ανεμοπίεσης ακόμη και 11 μποφόρ, χωρίς να απολέσει κάποια από τις ιδιότητές του, ή, πολύ περισσότερο, χωρίς να υποστεί κάποια δομική αλλοίωση.

  Το σύνολο των παραπάνω χαρακτηριστικών δεν θα μπορούσαν να διασφαλιστούν με τη χρήση ενός συμβατικού συνηθισμένου μεντεσέ. Αντιθέτως ,στην περίπτωση εφαρμογής, για παράδειγμα, ενός μηχανισμού GU, Unijet-Eurojet, με μέγιστο βάρος φύλλου τα 150 κιλά, σε ένα συνθετικό κούφωμα uPVC Kömmerling 88 Plus, έχουμε εξασφαλισμένη δυνατότητα τοποθέτησης κάθε τύπου και συνδυασμού τριπλού υαλοπίνακα, μέγιστη σταθερότητα και διασφαλισμένα χαρακτηριστικά, όπως θερμομόνωση: Uf= 0,92 W/m²K στη βασική έκδοση· ηχομόνωση μέχρι Rw=48 dB κατά DIN EN ISO 140-3· αντιδιαρρηκτική προστασία μέχρι RC2, σύμφωνα με DIN V ENV 1627· ανεμοδιαπερατότητα κατά DIN EN 12207, κατηγορία: 4· υδατοδιαπερατότητα κατά DIN EN 12208, κατηγορία: 9Α· ανθεκτικότητα σε ανεμοπίεση κατά DIN EN 12210, κατηγορία: C5 / B5· και μηχανική αντοχή κατά DIN EN 13115, κατηγορία: 4. Και όλα αυτά χωρίς να ανησυχούμε μήπως κάτω έστω από ειδικές συνθήκες, ένας απλούστερος μεντεσές προκαλέσει αστοχία και μη σωστή εφαρμογή χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων.

  ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους Όρους Χρήσης & Προστασίας Δεδομένων.
  captcha

  CONTACT FORM
  I have read and I accept them Terms of Use & Data Protection.
  captcha
  • Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
   ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ
   ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
   ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κουφωμάτων στην Ελλάδα.
  • ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
   ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ (uPVC)
   ΛΕΥΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
   10 χρόνια εγγύησης στα κουφώματα, με αξεπέραστη ποιότητα και λειτουργικότητα.
  ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ
  greeting_dialog_display: show greeting_dialog_delay: '5'